Är du och dina medarbetare ostbågar?
Patrik Olsson har en lång bakgrund inom fitnessbranschen. I grund och botten är han kock och drev under en tid en fitness-restaurang, men kom sedan att arbeta som personlig tränare. Patrik har arbetat med hälsa och fitness i drygt femton år. Idag är han VD och ansvarig för exploateringen av Boost Health Club, men har fortfarande kvar några av sina pt-kunder hos Skogshem&Wijk där han tidigare arbetade som försäljning- och marknadschef.
Riskerna med stillasittande arbete
Att vi spenderar mer och mer tid framför skärmar är ingen nyhet. Patrik brinner för att vi ska göra det på ett mer hållbart sätt.
- Om man idag frågar en stor grupp människor om det är någon som har ett kroppsligt aktivt arbete, börjar folk skratta. Just det faktumet är ett allvarligt tecken på hur illa det ser ut. Det visar på vikten av att vi måste börja aktivera oss på jobbet för att må bra.
Patrik påpekar att det ofta fortsätter på samma sätt när vi kommer hem från jobbet. När vi inte sitter framför våra datorer, sitter vi med våra smartphones och surfplattor. I de lägena hamnar oftast huvudet framför kroppen.
- Då huvudet är en av de tyngsta kroppsdelarna påverkar denna ställning oss otroligt negativt. Det ger oss en dålig bröstrygg och dålig hållning, som i sin tur skapar en dålig ländrygg. Jag kallar denna hållning för cheeze doodles.
Vikten av att ha ”huvudet mitt på kroppen”
Cheeze doodle-hållningen ger initialt problem med nacken, men även ländryggen belastas på ett felaktigt sätt. Kroppen skall vara rak och huvudets position skall vara ”mitt på kroppen”, och mage och bål skall vara spända.
- När du hamnar i en felaktig position tappar du alla dessa egenskaper, säger Patrik.

Ett invant beteende
Enligt Patrik fick han och hans generation en annan start på livet än dagens barn och ungdomar. Patriks generation växte upp med ett stort antal spontanaktiviteter, något som i stor utsträckning har försvunnit idag.
- Idag ser man ofta tvååringar som sitter med en surfplatta eller mobil och som har huvudet framför kroppen. Om vi skapar detta beteende och denna felaktiga hållning redan i så tidig ålder, och detta sedan följer med genom livet, kommer vi att få jättestora hälsoproblem.
Patrik poängterar också att om du sitter långa stunder anpassar sig även benen efter denna position. Det innebär att baksida lår blir väldigt stela.
- Om du tittar på en ungdom idag så är många av dem stelare än en sextioåring. Det är på grund av stillasittandet.
Hjälp varandra att hålla längre
Patrik förklarar att de långa stunder som vi står eller sitter i en felaktig position kräver att vi under arbetspasset gör aktiva pauser. Det är viktigt att man som ledare hjälper sina kollegor att sitta och stå på rätt sätt, samt att man skapar en kultur där det uppskattas när man kollegor emellan påpekar att någon sitter i en dålig position. Att man helt enkelt ser varandra!
- Risken annars är att det leder till en sjukskrivning som kostar både individen och företaget en massa pengar. I värsta fall kanske det leder till att individen måste skaffa sig ett annat jobb.
Att proaktivt arbeta med personalens välmående
Patrik tycker att det börjar komma en större förståelse för problemet. Fler och fler inser att detta är ett explosionsartat problem för både individer och företag.
- Vi måste se hur vi kan skapa välbefinnande på kontoret och inte enbart fokusera på hur länge vi arbetar och hur detta kan begränsas eller effektiviseras. Får vi en dipp och ögonen håller på att falla igen, då skriker ju kroppen efter något som den saknar och ofta är detta rörelse. Då hjälper det inte att be kollegan gå och hämta kaffe. Ta en paus och gör lite rörelser, eller gå själv och hämta kaffe till kollegorna.
Som ledare blir det därför viktigt att tydligt visa medarbetarna att det är viktigt att ta pauser och att detta är något som uppskattas och uppmuntras av företagsledningen.
- Ett tips är att man har tre schemalagda pauser per dag där man tillsammans gör ett antal rörelser. För att lätta upp kan man låta ansvaret för dessa pass skifta mellan personalen.
Patrik betonar att vikten av träning och välmående måste komma uppifrån. Att företagsledningen tydligt kommunicerar hur viktigt det är med träning och hälsa och att man uppmuntrar rörelse/träning under arbetstid.
Tips från coachen – så undviker du att bli en cheeze doodle

1. Stå i upprätt position med huvudet mitt på kroppen, och sätt en lång tejpbit från nacke och neråt. Varje gång du lutar huvudet nedåt så stramar det och du påminns om att du sitter fel.
2. Hjälp varandra både hemma och på jobbet! Säg till om du ser att någon sitter fel.
3. Var uppmärksam på om du börjar få ont i nacke och axlar. Det startar oftast där men kan sedan leda till tennisarmbågar och slutligen ryggproblem.
4. Tänk på att musklerna tappar funktionalitet när vi blir äldre. Detta måste förebyggas.
Boost Health Club är en ny gymkedja vars filosofi vilar på fyra hörnstenar – Snabbt, Enkelt, Resultat och Miljö – som var och en består av en rad funktioner med syfte att skapa en bra och unik kundupplevelse. Första anläggning i Stockholm ligger ner i Nacka strand vid vattnet. Nästa anläggning öppnar i Augusti i ”nya” Hagastan på Norrtullsgatan 72.