Ny förordning ersätter 60% av kostnaden för kompetensinsatser
Pandemins framfart har varit ett hårt slag mot företag och arbetstagare i Sverige. Många har kastat in handduken och flertalet har fått se sig om efter nya jobb. Men det är inte alltid kompetensen finns på papper. Den 17 december, bara dagar innan jul, meddelade Regeringen att man kommer stötta företag som kompetensutvecklar sin korttidspermitterade personal.
Den nya förordningen trädde i kraft den 1 januari 2021 och med den hoppas Regeringen kunna stödja arbetsgivare och arbetstagare genom pandemin. Arbetsgivare som får stöd vid korttidsarbete kommer även kunna få ersättning för kostnader för kompetenshöjdande eller validerande insatser, under den tid arbetstagaren är korttidspermitterad.
Regeringens skriver i sitt pressmeddelande att förodningens främst syftar till "att stärka och underlätta möjligheter till kompetensutveckling och ett livslångt lärande är viktigt för att individer och företag ska stå starka i ett samhälle som förändras i snabb takt, bl.a. genom ökad digitalisering och globalisering och där klimatfrågorna blir allt mer avgörande."
Mgruppens VD Henrik Frohm välkomnar Regeringens nya förordninng och ser att flertalet företag och anställda runt om i landet nu har möjlighet att ta sig stärkta ur pandemin.
- Precis som vår näringsminister Ibrahim Baylan beskrivit det tidigare; ett samhälle i förändring, digitalisering, globalisering och klimatförändringar ställer nya krav och ger oss samtidigt nya möjligheter. Nu kommer ett ekonomiskt stöd för de organisationer som vill satsa på kompetensutveckling för den personal som är korttidspermitterad. Staten ersätter 60% av kostnaden för kompetensinsatser som utförs under, del av eller hela den tid som frigörs vid korttidsarbete. Ta vara på den tid som frigörs genom pandemin och förstärk den organisatoriska kunskapen, uppmanar Henrik.
Ljusare framtidsutsikter
Den nya förordnigen öppnar upp till nya möjligheter som annars inte funnits. För korttidspermitterade finns nu tiden att validera den kunskap man redan har, förstärka kompetens eller utvecklas i en ny riktning.
- Jag hoppas att alla tar vara på denna gyllene möjlighet till kompetensutveckling som erbjuds med väldigt positiva förutsättningar. För att lämna en nutid ännu starkare och möta framtiden med rätt kunskaper och förmågor. En organisation som inte satsar på kompetensutveckling är en organisation som till sist kommer stå stilla och se hur konkurrenterna och omvärlden springer förbi, belyser Henrik.
Men han tror tyvärr inte att den nya förodningen är känd bland företagare och arbetstagare. Men ser samtidigt att vi nu har möjligheterna för att bättre möta framtiden och det kompetensbehov som finns längre fram.
- Min upplevelse är att det är för få som fokuserar på kompetensutveckling idag. Nu har företag och individer möjligheten att förstärka sin förmåga i att leda sig själv, leda andra och leda sin verksamhet. En organisation som inte satsar på kompetensutveckling är en organisation som till sist kommer stå stilla och se hur konkurrenterna och omvärlden springer förbi. Alla människor oavsett roll eller funktion i en organisation behöver utveckling. Framtiden kommer se annorlunda ut och då behöver även kompetensen som krävs för att möta den vara annorlunda för såväl ledare som medarbetare. Nu har vi en nutid som både ger oss tid till utveckling i kombination med ekonomiskt stöd för utveckling. Så ta nu chansen och sluta vänta.