Tiohundra: vårdbolaget som lyckats
En studie från Linköpings universitet visar att var fjärde enhetschef inom vården väljer att avsluta sitt uppdrag inom loppet av två år. Men inte på Tiohundra, som även är unika i Sverige genom att ha all vård samlad under ett och samma tak. Vi träffade Louise Westin, HR-direktör på bolaget som lyckats göra det som resten av vård och omsorgs Sverige tacklas med.
Kort om Louise Westin
Arbetar som HR-direktör på Tiohundra sedan drygt tre år och har tidigare varit verksam inom offentlig sektor i hela sitt yrkesliv.
Kort om Tiohundra
Tiohundra startades 2006 i samband med att akutsjukhuset i Norrtälje hotades av nedläggning. Då gick Norrtäljeborna man ur huse och demonstrerade för att få ha sitt sjukhus kvar. Politikerna beslutade sig då för att hitta en alternativ och annorlunda lösning, och startade då Tiohundra som ett projekt. 2016 övergick det från att vara ett projekt till att bli permanent verksamhet.
Tiohundra ägs till 50% av Norrtälje kommun och 50% av Region Stockholm. För att hantera detta så har man tillsammans bildat ett kommunalförbund som både är ägare och beställare av vård i Tiohundra. Idag har Tiohundra cirka 2.300 anställda.
All behandling under samma tak
Sjukhus, primärvård, psykiatri, äldreomsorg, LSS-verksamhet, personlig assistans finns inom samma bolag, vilket är unikt i Sverige. Rent praktiskt innebär det att de kan hantera hela vårdkedjan själv, och har därför inga utskrivningsklara patienter på sjukhuset som ligger och väntar på att få komma till sin hemtjänst eller sitt äldreboende. Alla instanser finns inom samma organisation. Båda de traditionella kommundelarna av vården samt primärvård, sjukhus och psykiatri ingår i Tiohundra.
Inom psykiatrin ingår även en specialistmottagning med mottagning både för psykiatri- och beroendeproblematik. Det innebär att man inte först måste bli av med sitt drogberoende för att få en psykiatrisk behandling och kan således få all behandling inom samma tak.
Patienten i centrum
Bolagsledningen, där Louise ingår, träffas varje måndag och då deltar representanter från samtliga delar av verksamhetsområdena. Det är en platt organisation i form av VD, verksamhetschefer och sedan kommer verksamheten direkt under. De jobbar bolagsövergripande med olika processer för att arbeta så effektivt som möjligt.
- Länge var vår devis att ”ingen ska falla mellan stolarna”, berättar Louise.
Utmaningen: samla en stor organisation kring ett gemensamt mål
När det gemensamma projektet startade upptäckte man att det fanns olika kulturer inom respektive verksamhetsområde; primärvård och sjukhus med sin kultur, äldreomsorgen med en annan kultur etc. Att enas kring en gemensam kultur har tagit tid men de har jobbat mycket internt med hur de kommunicerar, att sprida goda exempel.
- Har man gjort något bra inom ett verksamhetsområde så uppmärksammar vi det så att alla kan se och lära, och man har även fått presentera det på en lunchföreläsning som alla kunde anmäla sig till.
De snabba beslutsvägarna underlättar också samarbetet. Peter Graf, Tiohundras VD, uppmuntrar alltid initiativ och strävar efter att ständigt hitta förbättringar och nya idéer. Det medför att man som chef och medarbetare känner sig sedd. Louise betonar samtidigt att det att man är ett sammansvetsat bolag underlättar samarbetet. Man känner varandra och man hjälps åt på ett annat sätt än vad som är möjligt i en större verksamhet.
- Varje morgon så träffas till exempel cheferna på sjukhuset för en avstämning och fördelar sedan personalresurser. På så sätt lär man känna varandra och får en stark laganda inom sjukhuset, förklarar Louise.
Stora personalgrupper och vårdens höga personalomsättning
Inom Tiohundra finns det stora personalgrupper, framför allt inom äldreomsorgen. Samtidigt har man inte en hög personalomsättning, även om den givetvis finns.
- Vi i bolagsledningen träffar alla chefer varje månad. Vi bokar av dagar då vi träffar samtliga ca 80 chefer inom bolaget. Vi följer alltid samma agenda där vi tittar på hur det går för med deras uppdrag, uppföljning av ekonomin, nyckeltal och så har vi olika teman varje månad, ex. digitalisering, GDPR m.m. Sedan ett drygt år får även medarbetare följa med på dessa möten (som för tillfället sker digitalt).
Louise tror att man som chef känner av att det inom bolaget finns en tillit till att de klarar sina uppdrag och det finns en tillit till att man gör sitt bästa och att man som chef får göra fel. Blir det fel så gör man om och gör rätt. På tisdagsmorgnarna har varje verksamhetschef möte med sina ledningsgrupper. Därför går det väldigt snabbt att få informationen från ledningsmötet och ut till verksamheten.
- Det gör att man som chef känner att man får vara delaktig och att man har nära till sin verksamhetschef. Vi jobbar även med chefsutbildningar, coachning och företagshälsovård, det vill säga mer traditionella delar av ledningsstöd.
Hon upplever själv att Tiohundras organisation- och verksamhetsmodell verkligen fungerar och önskar att fler verksamheter fick möjlighet att följa efter. Det finns ett stort intresse för deras verksamhet och de får ta emot många studiebesök från olika delar av landet. VD Peter Graf är själv väldigt aktiv i sociala medier och delar med sig av Tiohundras verksamhet och ledarskap och är en flitigt anlitad talare.