East Capital skräddarsydde unik chefsutbildning för att utveckla  ledarskapet internt

Medarbetarna på kapitalförvaltningsbolaget East Capital är unga, välutbildade, högpresterande, analytiska och nyfikna. Medelåldern är 36 år och de flesta är aktieanalytiker eller fondförvaltare med många resdagar om året till Asien och Östeuropa. Eftersom kraven i branschen är skyhöga har medarbetarna också höga förväntningar på sina chefer.

- Vi såg i medarbetarundersökningarna att både medarbetarna och cheferna själva önskade en grundligare utvärdering av ledarskapet. Därför bestämde vi oss för en 360-gradersmätning, berättar Karin Berengren Juhlin som är HR Business Partner på huvudkontoret i Stockholm.

Fakta, analys och noggrannhet genomsyrar det mesta på East Capital. Uppgiften att hitta rätt leverantör av chefsutvecklingstjänster är inget undantag.

- Vi fastnade för Mgruppen. De har gett oss både ett väldigt proffsigt bemötande och en konsult som passar oss mycket bra, säger Karin Berengren Juhlin.

Hårda fakta om mjuka faktorer
Mgruppen har tillhandahållit mätverktyg ihop med två separata heldagspass för bolagets cirka 30 chefer. Redan på första passet rivstartade Mgruppens utbildningsledare med forskningsbevis på att ”mjuka” faktorer som till exempel respekt och konflikthantering betyder mycket mer för lönsamheten än vad som ofta framgår i det dagliga affärslivet. Därmed var diskussionen igång med full energi.

- Vissa av våra analytiskt lagda deltagare reagerade skeptiskt och ställde många frågor kring hur man har räknat. Men konsulten är en mycket kunnig och trygg konsult som själv är analytisk. Han förstod ifrågasättandet och hur han skulle besvara det, berättar Karin Berengren Juhlin.

Hon menar att utbildningen fick cheferna att öppna sig och har i efterhand gjort det lättare för dem att prata om ledarskapet i vardagen. Att reflektera över chefsrollen är annars svårt att hinna med när arbetstempot är ständigt högt och man arbetar mycket operativt.

- Våra chefer var jättenöjda i samband med utvärderingen av Mgruppen. De fick ögonöppnare som var enormt uppskattade.
De värdesatte också att de fick diskutera och träna praktiskt i smågrupper och lära av varandras erfarenheter från chefsvardagen, säger Karin Berengren Juhlin.